top of page

Ce sunt depozitele bancare? Avantaje + Dezavantaje



Depozitele bancare reprezintă o depunere în contul unei bănci a unei sume de bani în schimbul unei dobânzi. Acestea pot fi de două feluri: la vedere sau la termen.


Depozitele la vedere îți oferă posibilitatea să depui sau să retragi banii din acel cont în orice moment și au o dobândă mai mică decât depozitele la termen.


Depozitele la termen îți oferă oportunitatea să depui la bancă o sumă de bani pe o perioadă determinată prin contract (de obicei 1,2,3,6 sau 12 luni de zile, dar în unele cazuri pot fi și pe o durată de câțiva ani de zile) în schimbul unei dobânzi stabilite inițial.


Poți retrage banii dintr-un depozit la termen anticipat (înainte de scadența stabilită de 1,2,3,6 sau 12 luni), dar poți fi penalizat pentru aceasta printr-un comision de retragere înainte de termen sau pierderea dobânzii care a fost stabilită inițial.


Dobânda acordată depozitelor bancare este mai mică sau mai mare în funcție de condițiile economice din perioada în care faci depozitul la vedere / la termen, de termenul ales (pentru depozitele la termen - cu cât este pe o perioadă mai mare, cu atât dobânda este mai mare), dar și în funcție de fiecare bancă în parte.


De exemplu, într-o perioadă ca cea pe care o traversăm acum când inflația este foarte mare, și dobânzile la depozite sunt mai mari, dar întotdeauna vor fi sub rata inflație. Poți compara depozitele bancare de la mai multe bănci utilizând acest link:


Avantajele depozitelor bancare:


- Dacă banca dă familent, tu nu pierzi nimic pentru că depozitele bancare sunt protejate în limita a 100.000 de euro / bancă / persoană de către Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (https://www.fgdb.ro)


- E mai bine să ai banii într-un depozit bancar decât să ții banii “la saltea” sau în contul curent la bancă deoarece obții o dobândă (chiar dacă e mică).


- Băncile iau taxe și comisioane pentru anumite produse, dar pentru depozite bancare acestea sunt de regulă egale cu 0. Totuși, trebuie să verifici asta cu banca la care ai cont sau la care vrei să deschizi un depozit pentru a evita orice surpriză neplăcută.


- Sunt foarte ușor de accesat – prin intermediul băncii la care ai deja cont sau poți apela la o altă bancă în cazul în care găsești o ofertă mai avantajoasă.


Dezavantajele depozitelor bancare:


- Dacă dorești să retragi banii aniticipat (înainte de termen pentru depozitele la termen), acest lucru duce de regulă la pierderea dobânzii. De aceea este important să te gândești bine înainte de a alege termenul depozitului (1,2,3,6 sau 12 luni) - să nu ai nevoie de banii aceia pentru perioada respectivă.


- Dobânda este foarte mică comparativ cu alte instrumente financiare.


Riscul depozitelor bancare este foarte mic, dar și randamentul (dobânda) la fel. Așadar, acest instrument financiar este recomandat celor care sunt la început de drum și nu au mai investit niciodată într-un alt instrument financiar.


Fiecare persoană este responsabilă de felul în care câștigă, cheltuie, economisește și investește banii. Informațiile prezentate în articolele de pe acest blog nu sunt și nu trebuie considerate sfaturi de investiții. Așadar, analizează înainte de a lua orice decizie în legătură cu banii pe care îi ai în administrare.







 
 
 

Comments


Ești și tu un fiu risipitor, dar vrei să devii un bun administrator?
Vino în comunitatea "Biblia și Banii" abonându-te la newsletter

Felicitări! Acum ești și tu parte a comunității "Biblia și Banii" . Vei primi o notificare pe email de fiecare dată când adaug conținut nou pe site și nu numai. În plus, vei beneficia de resurse exclusiv dedicate abonaților. Mulțumesc pentru încrederea acordată!

  • Facebook Black Round
bottom of page