top of page

Proverbe despre bani



Cum ai răspunde dacă Dumnezeu ți-ar adresa următoarele cuvinte: "Cere ce vrei să-ți dau" ? Solomon a cerut înțelepciune și pricepere ca să știe cum să cârmuiască poporul peste care a fost pus împărat.


Pentru că nu a avut o dorință egoistă și a dorit să îi slujească cât mai bine pe cei din poporul său, Dumnezeu i-a dăruit nu doar înțelepciune și pricepere, ci și bogății, averi și slavă cum nu a mai avut niciun împărat înainte de el și nici nu va avea vreun alt împărat după el.


Așadar, atunci când cel mai bogat și înțelept om care a trăit vreodată pe acest pământ are de spus câteva lucruri cu privire la bani, cred că ar fi bine să luăm seama. Hai să vedem ce principii putem extrage din cartea Proverbelor lui Solomon!



1. Oferă întâi partea Domnului!


"Cinsteşte pe Domnul cu averile tale şi cu cele dintâi roade din tot venitul tău: căci atunci grânarele îţi vor fi pline de belşug, şi teascurile tale vor geme de must." (Proverbe 3:9-10)


Acesta este, în opinia mea, cel mai important principiu când vine vorba de administrarea banilor în conformitate cu principiile biblice. Înainte de orice cheltuială, dă-i Domnului ce-i aparține.


Fă din aceasta un principiu primordial. Aici e punctul de start. După aceea, poți face ce vrei cu banii care mai rămân; de fapt, nu chiar orice, ci îi poți administra cu înțelepciune :D



2. Strânge vara ca să ai iarna


"Du-te la furnică, leneşule! Uită-te cu atenţie la căile ei şi fii înţelept! Deşi nu are nici conducător, nici supraveghetor, nici dregător, totuşi, ea îşi strânge provizii în timpul verii şi adună hrană la vremea secerişului." (Proverbe 6:6-8)


Același principiu care ne este arătat și în istoria lui Iosif este reiterat și de către înțeleptul Solomon și anume: atunci când Dumnezeu te binecuvântează din belșug și ai mai mult decât ai nevoie, pune întotdeauna ceva deoparte pentru că nu știi ce îți aduce ziua de mâine.


Știi vorba aia: "Lasă frate, că poartă Domnul de grijă"? Eu nu zic că Dumnezeu nu poartă de grijă, dar atunci când folosești asta ca scuză pentru a cheltui azi toți banii care ți-au fost încredințați, iar mai apoi te aștepți ca Dumnezeu să îți poarte de grijă, aceasta este o lipsă de înțelepciune.


Așa cum furnica lucrează asiduu pentru a-și stoca hrana pentru viitor, tot astfel și noi ar trebui să economisim înțelept în zilele bune pentru zilele grele. Aceasta ne oferă o perspectivă mai largă asupra lucrurilor pentru că nu ne gândim doar la ziua de azi, ci și la ziua de mâine.


Și aici nu e vorba de a te îngrijora de ziua de mâine, ci despre a face ce ține de tine pregătindu-te astfel pentru ziua de mâine. Cum spune și proverbul românesc: Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă în traistă.



3. Nu căuta să faci avere peste noapte, ci strânge încetul cu încetul.


Bogăţia câştigată fără trudă scade, dar ce se strânge încetul cu încetul, creşte.(Proverbe 13:11)


Există foarte multe metode de a te "îmbogăți peste noapte", dar majoritatea dintre ele sunt promisiuni deșarte și mulți oameni sunt amăgiți cu profituri uriașe obținute într-o perioadă foarte scurtă de timp fără trudă, fără a depune efort pentru a obține acele randamente mari.


Probabil singura excepție aici este atunci când primești o moștenire, dar chiar și în cazul acesta, bogăția câștigată fără trudă scade pentru că dacă nu ești credincios în lucrurile mici, nu poți fi nici în cele mari.


Dacă nu știi să gestionezi 1,000 de lei într-o lună de zile, ce te face să crezi că știi să administrezi o moștenire de 1,000,000 de lei pe care o primești într-o singură zi ? Nu mă refer la cheltuit, că aici oricine "știe" să cheltuiască un milion.


E descurajator la început să economisești doar 10 lei din 1,000 și poate ți se pare chiar inutil. Ce rost are să economisesc într-o lună 10 lei cu care îmi pot cumpăra doar un sandwich? Dar la început, mai important decât sumele economisite, este obiceiul de a economisi.


Eu îți spun din propria-mi experiență. După ce mi-am făcut prima dată un buget, am mai rămas cu niște bani la finalul lunii, bani pe care îi economiseam. Dar era o sumă destul de mică. Dar cu toate acestea, am continuat să acumulez lunar până am strâns fondurile de urgență și de siguranță.


Apoi, când am început să investesc, istoria s-a repetat. Aveam o sumă mică de investit, dar cu toate acestea am continuat să investesc lunar. Și după ce mi-au crescut veniturile, am început să investesc și mai mult.


Acum, după 2 ani și jumătate, portofoliul de investiții a atins o sumă consistentă la care nici nu visam când am început să investesc. Bineînțeles că motivația joacă un rol foarte important în această ecuație, așa că aș dori să îți las și o avertizare:

"Nu te chinui ca să te îmbogățești, nu-ți pune priceperea în aceasta. Abia ți-ai aruncat ochii spre ea și nu mai este; căci bogăția își face aripi și, ca vulturul, își ia zborul spre ceruri." (Proverbe 23:4,5)



4. Înțelepciunea în administrarea banilor este mai importantă decât banii în sine.


La ce slujeşte argintul în mâna nebunului? Să cumpere înţelepciunea?… Dar n-are minte. (Proverbe 17:16)


Să fii un administrator bun al banilor nu e ceva cu care te naști, este o abilitate cu care te deprinzi, pe care o poți învăța și exersa. Apostolul Pavel le scria filipenilor :


"Nu zic lucrul acesta având în vedere nevoile mele; căci m-am deprins să fiu mulțumit cu starea în care mă găsesc. Știu să trăiesc smerit și știu să trăiesc în belșug. În totul și pretutindeni m-am deprins să fiu sătul și flămând, să fiu în belșug și să fiu în lipsă."


În acest context Pavel spunea "Pot totul în Hristos, care mă întărește". Bineînțeles, acest verset (cum de altfel orice verset) scos din context poate da naștere unor interpretări eronate. Ceea ce se și întâmplă uneori, din păcate.



A te deprinde este ca și cum ai lucra un mușchi, antrenându-l în fiecare zi pentru a deveni din ce în ce mai puternic. Nu o să se vadă după ce te duci la sală o dată, de două ori, o lună sau două luni.


La sala de forță mă refer...dacă te duci la sala de mese, atunci se antrenează stomacul, nu mușchiul. În ambele cazuri, rezultatele se vor vedea pe termen lung.


Nimeni nu s-a născut cu o abilitate extraordinară de a administra finanțele, ci noi toți învățăm din ce auzim de la părinți, profesori, colegi, prieteni, dar mai ales din experiențele personale pe care le avem în legătură cu banii și din ce au experimentat cei din cercul nostru cel mai apropiat.


Dacă momentan nu ești un administrator bun, nu-ți fă griji. Nu ești singurul. Și eu am fost pe aici, și nici acum nu pot să spun că sunt un administrator excelent, dar cu siguranță învăț să devin unul.


Unul din scopurile principale ale acestui blog este și acesta de a învăța cum putem deveni mai bun administratori ai finanțelor cu fiecare zi care trece și pentru aceasta îi suntem recunoscători lui Dumnezeu pentru Cuvântul Său care abundă de învățătură cu privire la această temă.



5. Fii harnic.


Cine lucrează cu o mână leneşă sărăceşte, dar mâna celor harnici îmbogăţeşte. (Proverbe 10:4)


Există o strânsă legătură între lenevie și sărăcie, precum și între hărnicie și bogăție. Sau cel puțin așa ar trebui să fie într-o lumea ideală. Realitatea însă, ne poate contrazice.


Vedem cum sunt promovați oameni care nu au fost extrem de harnici și totuși au ajuns bogați prin tot felul de mijloace (mai mult sau mai puțin morale).


Pentru noi, în calitate de creștini, ar trebui ca acesta să fie un principiu de bază după care ne ghidăm viața și anume: să fim harnici. Dacă ești harnic, te vei îmbogăți garantat? Da. Pentru că bogăția nu este și nici nu se rezumă doar la resursele materiale.


Prin faptul că ești harnic în lucrul care ți-a fost încredințat, Îl onorezi pe Dumnezeu în primul rând. Și acesta ar trebui să fie gândul pe care îl avem mereu în inimă.



6. Fă un plan financiar!


Planurile omului harnic nu duc decât la belşug, dar cel ce lucrează cu grabă n-ajunge decât la lipsă. Proverbe 21:5


Degeaba câștigi foarte mult, dacă până la finalul lunii nu mai rămâi cu nimic. Cine este mai bogat? Un om care câștigă 10,000 de lei lunar și cheltuie tot sau unul care câștigă 1,000 de lei și economisește 10 lei în fiecare lună?


Eu cred că cel care economisește 10 lei. Să faci un plan financiar este esențial, indiferent de suma pe care o ai momentan de gestionat.


Dacă te întrebi în fiecare lună de unde vin banii tăi și încotro se duc, asta înseamnă că nu ai făcut un buget și nu ți-ai stabilit niște obiective financiare clare, iar banii fără obiective nu reprezintă nimic.


Dacă tu nu dai direcție banilor, atunci ei se vor îndrepta către persoanele care dau direcție banilor. Ce-a vrut să spună autorul prin aceasta?


Dacă nu îți stabilești niște obiective clare pentru banii pe care îi ai, atunci acei bani pot reprezenta orice ( bani pentru chirie, pentru pâine, pentru vacanțe, pentru nuntă, etc.) Însă atunci când stabilești obiecte, lucrurile devin mult mai simple.


"Mieii sunt pentru îmbrăcăminte, și țapii pentru plata ogorului; laptele caprelor ți-ajunge pentru hrana ta, a casei tale, și pentru întreținerea slujnicelor tale." (Proverbe 27:26,27)


Acum, majoritatea dintre noi nu mai avem miei, țapi sau căprițe. Avem bani și ne folosim de aceștia ca să cumpărăm hrană, îmbrăcăminte, un acoperiș deasupra capului, plus toate celelalte dorințe ale noastre care nu cunosc limite.


Dar principiul este același: să facem un buget în care să împărțim banii pe categorii și să ne stabilim obiective financiare. Aceasta ne va ajuta să devenim mai înțelepți în gestionarea finanțelor personale. Te las cu următoarea întrebare la care să reflectezi: Tu ai un plan financiar?


Respectă principiile lăsate de Dumnezeu pe paginile Scripturii referitoare la administrarea banilor, onorându-l pe Dumnezeu prin aceasta. Fii credincios în lucrurile mici și vei vedea rezultate mari!


Cam atât pentru azi. Mai vrei? Cu proxima ocazie :)


Fii binecuvântat!











 
 
 

Comments


Ești și tu un fiu risipitor, dar vrei să devii un bun administrator?
Vino în comunitatea "Biblia și Banii" abonându-te la newsletter

Felicitări! Acum ești și tu parte a comunității "Biblia și Banii" . Vei primi o notificare pe email de fiecare dată când adaug conținut nou pe site și nu numai. În plus, vei beneficia de resurse exclusiv dedicate abonaților. Mulțumesc pentru încrederea acordată!

  • Facebook Black Round
bottom of page