Să faci ce zice popa, nu ce face el. Să faci bugetul lunar.
- Ciprian Vătășescu
- 12 minutes ago
- 7 min read

Așa sună o zicală românească despre care eu cred că ar conține nu doar un sâmbure de adevăr, ci mai mult de atât. Internetul este plin de oameni care se consideră afaceriști de succes și dau sfaturi altora despre cum să construiești o afacere de succes, dar ei nu au condus niciodată o afacere sau dacă au făcut-o, fie a intrat în faliment sau abia este puțin profitabilă.
Nu îmi place să generalizez, dar se spune despre români că sunt renumiți pentru priceperea lor la absolut orice. Fie că vorbim de fotbal, politică, religie, bani, spiritualitate, mașini, case, instalații electrice, sanitare sau despre orice altceva, românul are un punct de vedere.
Și nu doar un punct de vedere, ci chiar cred de multe ori că opiniile lui reflectă adevărul absolut și cu greu poate fi convins că e posibil să se înșele. Să luăm de exemplu politica....Uuuuu, un subiect tare fierbinte în zilele noastre. Duminică, 18 mai 2025, românii își aleg noul președinte pentru următorii 5 ani.
Dumnezeu stătea pe tron când cu potopul. Dumnezeu este pe tron și azi. Dumnezeu va fi mereu pe tron. Acesta este gândul care m-a linișit în toată această perioadă care a semănat cu un roller-coaster emoțional.
Iată cum a fost scrisă istoria unei cântări (Isuse, dintre toți Te-aleg mereu):
"Ziua alegerilor a venit cu o lumină rece. Am pornit spre secția de votare cu pași apăsați, dar cu inima plină de speranță. Urcând treptele clădirii, mă întrebam ce fel de zi va fi aceasta.
La ghișeu, o voce oficială m-a întâmpinat:
– Numele dumneavoastră?
– Moldoveanu Nicolae, am răspuns ferm.
Persoana din fața mea a scotocit prin hârtii și, după câteva clipe de căutare, mi-a spus fără ezitare:
– Nu aveți dreptul să votați. Ați fost deținut politic și sunteți degradat civic.
Am simțit cum cuvintele acestea îmi zdrobeau sufletul. Pedeapsa primită în trecut – 12 ani de închisoare, confiscarea averii și degradarea civică – nu era doar o sentință scrisă, ci o barieră care continua să mă despartă de o viață normală. Degradarea civică însemna să rămâi fără niciun drept: nu aveai voie să te angajezi, să deții vreo funcție – nici măcar cea de portar.
Am ieșit din clădire cu pași grei. Pe scările reci, am ridicat privirea și mi-am plecat inima înaintea Domnului: „Doamne Isuse, m-am dus să aleg pe oameni. Dar, dacă mi s-a luat acest drept, astăzi Te aleg pe Tine, pentru totdeauna.”
Ajuns acasă, am pus pe hârtie ceea ce inima mea simțea: „Isuse, dintre toți Te-aleg mereu." (extras de pe pagina de facebook a Corului Evanghelic).
În urmă cu aproximativ 2 ani și jumătate am început să scriu pentru acest blog în ideea în care am dorit să împărtășesc cu alți creștini principiile biblice de administrare a banilor. Așadar, în acest articol, m-am intitulat "profesorul". Dar nu sunt un profesor foarte experimentat, ci mai degrabă unul la început de carieră care mai are mult examene de dat. Unul care face greșeli pe care și le asumă.
Veneam după o perioadă de câțiva ani de zile în care am învățat multe de la educatori financiari laici, lucruri pe care le-am pus în practică și situația mea din punct de vedere financiar s-a îmbunătățit considerabil.
Nu cred că a fost în zadar. Cred că Dumnezeu s-a folosit de astfel de oameni pentru a-mi da un impuls în ceea ce privește schimbarea modului risipitor în care îmi trăiam viața. Am început să-mi fac un buget, să creez un fond de urgență și de siguranță și să mă documentez despre diferitele opțiuni de a investi banii analizând riscurile și potențialele randament (profituri).
După ceva vreme, am început să citesc Biblia cu alți ochi. Eram mult mai atent atunci când citeam pasaje care vorbeau despre bani, posesiuni, averi, împrumuturi. Am descoperit că Dumnezeu are foarte multe de spus cu privire la aceste teme, așa că, am decis să învăț și să aplic principiile Lui cu privire la finanțe în viața mea. Nu mai voiam să risipesc averea Stăpânului, ci voiam să fiu doar un bun administrator.
Dacă la început mi s-a părut că educatorii financiari s-au inspirat din Biblie și din principiile pe care le-a lăsat Dumnezeu pe paginile Scripturi, după ce am aprofundat mai multe acest subiect și am studiat mai mult Cuvântul lui Dumnezeu și alte cărți de educație financiară biblică scrise de autori creștini ca să înțeleg mai bine ce are de spus Dumnezeu cu privire la această temă, am realizat că de fapt sunt două sisteme total diferite.
Chiar dacă aparent sunt multe lucruri în comun, în realitate de fapt sunt două lumi total diferite. Sunt două perspective diferite, doi stăpâni diferiți care își doresc lucruri diferite. Este o luptă Dumnezeu și Mamona.
Fă-ți un buget, construiește un fond de urgență și unul de siguranță, dăruiește 10% ca să-ți meargă bine și investește ca să ajungi independent financiar, să nu mai fi nevoit să te duci la muncă zi de zi și să te bucuri cu adevărat de viață și de opțiunile pe care așa numita independență financiară ți le oferă. Cam așa sună principiile de educație financiară laică. Aici totul se învârte în jurul individului.
Dumnezeu, pe de altă parte, dorește de la creștini să conștientizeze că El este Proprietarul tuturor lucrurilor, iar ei, copiii Lui, sunt chemați să gestioneze finanțele urmărind interesele Stăpânului. Nu e vorba de noi și de ceea ce ne dorim noi, ci de ceea ce dorește Dumnezeu de la noi.
Știi pe cineva care spunea: "Îmi voi strica grânarele. Voi zidi altele mai mari."? Vezi pasajul din Luca 12:13-21. Cred că uneori eu mă comport asemenea bogatului căruia i-a rodit țarina. Atunci când Dumnezeu mă binecuvântează cu bogății materiale cred că e totul despre mine. Însă adevărul este cu totul altul.
Un buget este necesar, dar perspectiva asupra lui este diferită. În lumea laică se promovează ideea că trebuie să-ți faci un buget pentru a vedea unde te situezi și pentru a planifica pentru a-ți fi mai bine în viitor. Și acesta nu e un lucru rău în sine.
Eu consider că scopul principal pentru care Dumnezeu dorește să îți faci un buget este acela de a demonstra că ești credincios Lui cu privire la lucrurile pe care ți le-a încredințat și să fii generos în a împlini nevoile Bisericii globale, nu doar necesitățile și dorințele tale.
În lumea laică este vorba de a economisi și a investi cât mai mult posibil pentru a atinge independența financiară. În lumea lui Dumnezeu, El dorește să fim dependenți de El și să fim darnici, având credința că ne va purta de grijă.
Am început-o în urmă cu câțiva ani, iar Dumnezeu încă lucrează în viața mea. Este drum în lucru, iar eu scriu aceste articole pe parcursul acestui drum care are deopotrivă suișuri și coborâșuri. Astăzi m-am gândit să fiu deschis și să îți povestesc o greșeală majoră pe care din viața mea în care m-am abătut de la ținta pe care Dumnezeu mi-a trasat-o și nu a fost bine.
Primul pas atunci când vine vorba despre o organizare bună a finanțelor este să îți faci un buget în care să listezi veniturile și cheltuielile. Acesta îți arată o imagine clară asupra finanțelor tale.
Când am făcut lucrul acesta pentru prima dată, bugetul mi-a arătat care sunt veniturile mele într-o lună de zile și cât cheltuiesc pe chirie, mâncare, îmbrăcămine, cât dăruiesc pentru biserica locală sau pentru alte cauze, etc. De asemeanea, mi-a arătat că pot economisi din anumite cheltuieli unde risipeam banii, bani care pot fi utilizați ulterior pentru scopuri mai bune.
Voiam să amân tot mai mult acest moment în care să mă confrunt cu realitatea. Deci, dacă și tu amâni acest moment de mult timp, te înțeleg. Te sfătuiesc însă, cu mare drag, să îl faci cât mai repede. Nu mă supăr dacă te oprești din citit acest articol aici și te apuci să faci asta chiar acum. De fapt, chiar te rog să faci asta. Cu cât mai repede, cu atât mai bine.
Acesta este doar primul pas, dar este insuficient dacă nu este urmat de al doilea, al treilea, șamd. Eu am început bine, am fost constant o perioadă lungă de timp. Însă, după un anumit timp, am devenit mai delăsător și nu mi-am mai făcut un buget adaptat fiecărei luni. Pentru cineva care dorește să fie un bun administrator, lucru acesta este greșit.
Bugetul trebuie făcut cu regularitate pentru că veniturile și cheltuielile pot varia foarte mult de la o lună la alta și e nevoie să avem o imagine clară asupra banilor noștrii. De unde vin și unde se duc în fiecare lună din an.
A intervenit lenea. Mă gândeam: "Ce mai stau eu să fac bugetul personalizat pentru fiecare lună? Am făcut asta atâta timp...Deja știu în principiu de unde vin banii și unde se duc". Însă Dumnezeu nu mi-a cerut să fiu bun administrator doar o lună, un an sau mai mulți ani, ci toată viața.
Nu ți-ai făcut încă bugetul? Te rog, fă-l acum. Dacă ai nevoie de ghidare sau ajutor în privința asta, scrie-ne un email la adresa: bibliasibanii@yahoo.com ,iar noi suntem dornici să te ajutăm. Dacă ți-ai făcut bugetul o lună, două luni sau chiar un an, continuă tot așa.
Dumnezeu ne încurajează să continuăm chiar dacă am greșit și nu am fost credincioși mereu. Eu m-am pocăit atunci când nu mi-am făcut bugetul în fiecare lună, iar Dumnezeu mi-a dat har. Acum, la final, mă rog ca Dumnezeu să ne ajute să gestionăm resursele pe care El ni le dă cu credincioșie în fiecare lună.
"Dacă suntem necredincioși, totuși El rămâne credincios, căci nu Se poate tăgădui singur." - 2 Timotei 2:13. Slavă Domnului pentru încurajarea aceasta!
Doamne Isuse, dintre toți, Te-aleg mereu să fii la cârma finanțelor mele. Îți mulțumesc pentru toate resursele financiare pe care mi le-ai încredințat.Te rog iartă-mă că de multe ori vreau să fiu în controlul banilor "mei". Te rog ajută-mă să fiu doar un administrator bun și credincios, recunoscând că Tu ești adevăratul Proprietar. Amin! 🙏
SURSE:
Biblia
Comments