Titlurile de stat FIDELIS
- Ciprian Vătășescu
- Aug 12, 2023
- 3 min read
Updated: Aug 13, 2023

Într-un articol precedent am vorbit despre titlurile de stat emise prin programul Tezaur. Dacă nu ai citit încă acel articol, o poți face acum folosind acest link:
Titlurile de stat (obligațiuni guvernamentale) sunt niște produse financiare prin care un stat se împrumută de la populație sau de la alte instituții financiare.
Astăzi vreau să aduc în atenția ta titlurile de stat emise de statul român (Ministerul Finanțelor) prin programul Fidelis. Acestea au anumite caracteristici specifice.
Aceste instrumente financiare sunt destinate exclusiv persoanelor fizice, rezidente sau nerezindente, care au minim 18 ani împliniți până la finalul perioadei de subscriere (timpul în care poți efectiv achiziționa titlurile de stat).
Sunt emise titluri de stat în LEI (RON), dar și în EURO(EUR), iar valoarea nominală a unui astfel de titlu este de 100 de lei, respecitv 100 de euro.
Investiția minimă este de 5.000 de lei (50 de tilturi de stat în lei x 100 LEU/buc.),
respectiv 1.000 de euro (10 titluri de stat în euro x 100 EURO/buc). Aceasta înseamnă că sunt mai puține persoane care își permit să facă o asftel de investiție, deci implicit se adresează unui număr mai restrâns de oameni comparativ cu titlurile de stat TEZAUR.
După ce se încheie perioada de subscriere pentru titlurile de stat FIDELIS, acestea vor fi listate la Bursa de Valori București. Dacă nu ești familiar cu termenul "bursa de valori", aceasta este un loc unde se întâlnesc vânzătorii și cumpărătorii de titluri de valoare: obligațiuni guvernamentale (de ex. titlurile de stat FIDELIS), acțiuni, precum și alte instrumente financiare.
Din momentul în care titlurile de stat FIDELIS sunt listate pe Bursa de Valori București (BVB), acestea devin tranzacționabile. Adică, dacă dorești, poți vinde titlurile de stat pe care le-ai cumpărat unui alt investitor care dorește să le cumpere. Sau poți cumpăra titluri de stat FIDELIS în plus față de cele pe care le ai în prezent de la un alt investitor care dorește să le vândă. Bineînțeles, atât timp cât bursa este deschisă.
Aceasta înseamnă că valoarea unui titlu de stat va fi variabilă în funcție de cerere și ofertă. Prețul lor poate scădea sub 100 lei per titlu de stat sau poate crește peste 100 de lei per titlu de stat.
Dacă le păstrezi însă până la maturitate (adică nu le tranzacționezi pe bursă) , vei primi cuponul de dobândă anual + suma pe care ai împrumutat-o statului atunci când titlurile de stat ating maturitatea.
Titlurile de stat FIDELIS se pot achiziționa cu ajutorul :
- Unuia dintre membrii consorțiul de intermediere format din BT Capital Partners & Banca Translivania, BRD - Group Societe Generale, Alpha Bank România și Banca Comercială Română.
- Unul din intermediarii autorizați (brokerii BVB).
Aici găsești o listă completă cu acești intermediari: https://m.bvb.ro/Intermediaries/ListOfIntermediaries/GeneralIndex
Un alt lucrul extrem de important de știut despre acestea este că toate câștigurile obținute din dobânzile primite pentru deținerea lor și din tranzacționarea lor pe bursă nu se impozitează.
Comisionul de subscriere / cumpărare a titlurilor de stat FIDELIS este 0.
Comisionul de răscumpărare înainte de termen (adică dacă le vinzi pe bursă după ce vor fi listate) este între 0,2% și 0,5% în general (fiecare intermediar are comisioane diferite) din valoarea titlurilor de stat pe care le vinzi.
Să presupunem ipotetic că ai cumpărat titluri de stat FIDELIS de 5,000 de lei și comisionul este de 0,5%. Dacă vei decide la un moment dat că ai nevoie să retragi banii aceștia, vei plăti un comision de 0,5% din 5,000 lei către intermediarul prin care ai cumpărat aceste instrumente financiare, adică 25 de lei.
Vei primi în schimb cuponul de dobândă acumulat până la momentul respectiv plus valoarea titlurilor de stat din acel moment de pe bursă (care poate fi mai mare sau mai mică decât prețul pe care l-ai plătit tu inițial pentru a cumpăra aceste instrumente financiare în funcție de cerere și de ofertă).
Acestea sunt lucrurile de bază pe care consider că ar trebui să le știi dacă dorești să investești în titlurile de stat FIDELIS. Înainte însă de a investi în orice fel de instrument financiar, este foarte important să îți analizezi foarte bine situația financiară și să îți asumi responsabilitatea pentru deciziile luate.
Scopul acestui articol este de a vă aduce informații utile (din punctul meu de vedere) pentru cei care sunteți interesați de subiectul investițiilor. Informații oficiale despre titluri de stat emise prin programul FIDELIS găsiți pe site-ul oficial al Ministerului Finanțelor : https://mfinante.gov.ro/web/trezor/titluri-de-stat-fidelis
Informațiile prezentate în acest articol reprezintă opinia personală a autorului și nu sunt, nici nu trebuie considerate sfaturi financiare de a cumpăra / vinde titlurile de stat FIDELIS sau orice alt instrument financiar. Fiecare persoană este responsabilă pentru deciziile privind finanțele personale.
Comments